zondag 12 oktober 2014

Bonuskoken

Zin in een culinaire uitdaging? Ga eens bonuskoken. Haal 10 producten die bij de Albert Heijn in de bonus zijn en maak daar een driegangendiner van. Het wordt nog interessanter als die boodschappen gedaan worden door een stel melige mannen. Jens en Dennis kwamen voor deze derde editie bonuskoken weer met een bijzondere lading producten thuis. Voor het geval het filmpje niet werkt, dit waren de boodschappen:
Broccoli, currypasta & noodles, poffertjes, wokgroenten, jam, honing, kiwi's, paprika's, kaas en een banketstaaf. Vergeleken met de vorige keer dat zij de boodschappen deden viel het reuze mee. (Toen moesten Marloes en ik namelijk iets weten te brouwen van o.a. lasagnebladen, rode kool, pesto, komkommer en sultana's.) Het bleek dat Jens en Dennis honger hadden, dus ze hadden ons (en dus zichzelf) een beetje gematst. Bovendien mochten we per gerecht één product toevoegen dat al in huis is.

We besloten te beginnen met een pittige soep van geroosterde paprika, broccoli en curry. Tip van Marloes: Paprika's kun je gewoon op je gaspit roosteren. Het velletje blakert natuurlijk zwart, maar die pel je er nadien gemakkelijk af.


We vonden eigenlijk dat de mannen het ons wel heel gemakkelijk hadden gemaakt, dus we besloten er zelf maar wat uitdaging van te maken. We hebben gegratineerde poffertjes bij de soep geserveerd. Keilekker, zo bleek!



Het hoofdgerecht was zo klaar en nogal een inkoppertje: Noodles met wokgroenten en curry. Als extra ingrediënt gebruikten we een scheutje rijstmelk om de saus wat meer sauzig te maken.


Het dessert was even spannend. Het leek mij wel een uitdaging om mijn allereerste tarte tartin te maken van de overgebleven ingrediënten. Tarte tartin is een omgekeerde taart, doorgaans met eerst een laagje karamel, daarna een laag fruit en bovenop komt het deeg. Wanneer het in de oven is geweest keer je hem om (laat eerst even afkoelen, de karamel is gloeiend heet!) en stort je hem op een bord, met het fruit dus bovenop. Ik verkruimelde eerst de banketstaaf in een keukenmachine, voegde daar wat extra boter aan toe. Daar kwam een verrassend mooi deegje uit, dat ik even in de koelkast heb gelegd zodat het goed uitrolbaar wordt. Intussen maakte Marloes de karamel door honing en water te verhitten.


De karamel gaat in de springvorm, daarbovenop de plakjes kiwi. Het deeg rolde ik uit en legde ik eroverheen. Het ging een minuut of 20 in de oven. Het resultaat zag er goed uit en was prima te eten. We serveerden het met de jam en - als extra ingrediënt - een toefje slagroom.



Kortom, de derde editie bonuskoken was weer een succes! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten