zondag 22 maart 2015

Sunday morning cinnamon rolls!

Vorige week zondag was Jens jarig. Uiteraard maakte ik op verzoek gebak naar keuze. Hij wilde graag cinnamon rolls, die maakt zijn moeder altijd voor het kerstontbijt. Ik wilde die al een tijdje proberen te maken, dus dit was een mooie gelegenheid. Ik wist dat ik er vroeg voor moest opstaan, want het moet tussendoor rijzen. Tevens was het mijn eerste keer bakken met gist. De geur van het deeg deed me denken aan een kruising tussen een bakkerszaak en het practicumlokaal van biologie. Blijft raar spul. Maar lekker dat het was geworden! Hier het recept met natuurlijk de foto's. Het recept heb ik van weekendbakery.com. Let op: wanneer je dit gaat maken, trek er dan minstens 2 uur voor uit!


 Ingrediënten:
- 520 g tarwebloem
- een zakje droge gist (8 gram)
- 50 g handwarm water
- 60 g boter
- 60 g suiker
- 250 g melk
- 1 theelepel zout
- 1 ei

Voor de topping:
- 225 g bruine basterdsuiker
- 125 g zachte boter
- 1 theelepel kaneel


Check. En nu?


Los de gist op in het handwarme water (niet te warm anders gaat de gist dood) en laat 5 minuten staan. Doe de boter, suiker, melk, water en zout bij elkaar in een kom (allemaal op kamertemperatuur) en roer even door. Voeg dan het losgeklopte ei toe. Voeg daarna beetje bij beetje het gistmengsel toe. Het is ziet er nu vreemd uit maar dat komt goed zodra je de bloem toevoegt. Voeg nu de bloem toe totdat het beslag/deeg glad en zacht maar niet kleverig is. Kneed het deeg 8 minuten met de deeghaken van een mixer. Leg het deeg in een ingevette beslagkom en dek af met een vochtige doek of huishoudfolie. Laat het op een warme plek 60 minuten rijzen.
Before...
After.
Nu komt de uitdaging. Rol het deeg uit tot een lange rechthoekige lap van ongeveer 50 x 30 cm. Ik moest een tafel in een studentenhuis gebruiken, dus heb ik een trucje toegepast om hygiënisch te kunnen werken:
Een beetje plakband en wat bakpapier doet wonderen.
Bovendien had ik geen deegroller tot mijn beschikking bij vriendlief thuis, maar gelukkig was er wijn. Vul een lege wijnfles met water (of laat de wijn erin zitten), dan is het zwaarder en hoef je dus minder kracht te zetten. Gebruik voldoende bloem bij het uitrollen, daar dreigde het bij mij mis te gaan!

Besmeer de lap met het mengsel van zachte roomboter, basterdsuiker en kaneel. Rol de lap stevig op vanaf de kortste kant van 30 cm, zodat je uiteindelijk een rol hebt van 50 cm lengte. Snijd de rol nu in plakjes van ongeveer 2,5cm en plaats ze in een rechthoekige bakvorm of een ovenschaal dicht tegen elkaar aan.Bak de broodjes in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten goudbruin. Laat iets afkoelen en smullen maar! Mocht je broodjes over hebben kun je ze invriezen en in de magnetron opwarmen. Eet smakelijk!

Het eindresultaat is goedgekeurd door de jarige Jens.
Nomnomnom.
1 opmerking:

  1. Wat ziet dat er weer geweldig uit! Ik vind je ook erg creatief met het bedenken van hygiënische oplossingen. Vooral in een studentenhuis is het natuurlijk oppassen geblazen. Ik denk dat Jens wel vaker jarig wil zijn op deze manier.
    xxx mama

    BeantwoordenVerwijderen